Booking Secretary: 01223 880723 / 882799


Home » Other Information » Rebuilding Our Hall

Rebuilding Our Hall

Hall External Photo
Why we need a New Hall

The existing Village Hall was built as a ‘temporary structure’ in the 1970’s and although it has been serving the community well, is now past its sell-by date.  It is expensive to heat and the building is looking very tired.

The condition of the main hall complex is dated and was classified as ‘very poor’ in terms of ‘Qualitative Provision’ and ‘Accessibility’ in the Community Facilities Assessment by South Cambridgeshire District Council in 2009. Wilbrahams’ Memorial Hall was one of only 3 in this lowest category out of 86 premises that were audited. A separate Building Audit by Cambridge Acre, also in 2009 recommended that the facilities were subject to ‘Total Refurbishment’ or ‘Rebuild’.  The Memorial Hall falls far short of current expectations of a village hall in terms of provision, thermal capacity, disabled facilities and accessibility.  The poor state of repair of the original fabric undoubtedly reduces potential community engagement and lettings.

The Trustees have investigated the practicalities of a refurbishment option, but this has been discounted for the following reasons: lack of grant funding availability; the poor quality original structure will not bear necessary envelope and thermal upgrades; the existing layout and space provision limits community use opportunities.

Memorial Hall View 1a

New Hall Plans

The Trustees have been working with Alan Lamb from Lode who is a Building Surveyor and a local expert in designing and supporting Sports & Community Halls. Together we have developed a plan for a New Hall. The plans involve demolishing the 1970’s metal roofed hall and brick toilet block. The two storey building will be refurbished. Sports Changing will remain on the first floor with a new stair and balcony. The ground floor will be converted into a new Sports & Social Club Bar / Function Room with independent toilets. The New Hall Building will be built adjacent to this and will contain a large hall (12 x 12m), a meeting room (48m2), both served by a servery kitchen. There will be storage for chairs and equipment, toilets and a new entrance from the car park. The two buildings will sit comfortably on the edge of the Recreation Ground with a covered walkway and patio area from which to watch the cricket and football. A new timber-clad groundsman’s store will be erected near the children’s play area.

Planning permission was granted in March 2013

Click here to see the drawings